dragan-despotovic-9Vaši sportski početak?

Prvi sportski koraci su bili u košarci 1974 godine sa 12 godina i sve do 1978 god. Već od 1977 godine uporedo sam trenirao i atletiku da bi dobio na brzini i odrazu za košarku. Posle kratkog roka treniranja atletike na takmičenju skoka u dalj sam postigao zavidne rezultate za mladje kategorije i kao junior 1980 dostigao 7,22 m, što je bio II rezultat u bivšoj Jugoslaviji. Pošto sam stigao do reprezentacije u atletici opredelio sam se za taj sport da dalje treniram . Atletska karijera je iz godine u godinu išla uzlaznom putanjom. Prelazak u Beograd na studije Fakulteta za sport – DIFa i treniranja u Partizanu su mi dodatno dali bolje uslove za rad i 1989 godine sam na Medjunarodnom mitingu u Bugarskom gradu Plevenu skočio 8,03 m što je bio drugi rezultat svih vremena na teritoriji bivše Jugoslavije . Karijera je trajala do 1992 god do razpada Jugoslavije.

 

dragan-despotovic-www-treningoprema-rsDragane, vaše trenersko iskustvo u Srbiji je zaista zadivljujuće i sa poštovanjem vredni. Koga ste sve trenirali i koju su vredni rezultati vaših sportista?

Po završetku sportke karijere počinjem od 1992 godine sa radom kao atletski trener u AK Aspen iz Kragujevca. Prva atletičarka je bila Kragujevčanka  Marija Martinović a sada Slovenka Marija Šestak – troskokašica 15,03m. Kao kondicioni trener radio sam u dosta košarkaških  ekipa. Ženske ekipe  – Partizan – Beograd , Crvena Zvezda – Beograd, Kovin – Kovin , Hemofarm – Vršac , Radnički – Kragujevac , Čet Govora – Rmniku Valcea – Rumunija , Juniorska reprezentacija Srbije i Crne Gore . Muške ekipe – Kovin – Kovin , Swisslion – Vršac . Rukomet – Oltchim – Rmniku Valcea – Rumunija . Futsal – Marbo – Beograd . Atletika – Emir Bekrić – Partizan –  Beograd – 3 mesto na svetskom prvenstvu Moskva 2013 god – 400m prepone 48,05s( timski rad) . Tenis – rad sa mladjim teniserima ( 25 tenisera ).

 

Kakav pristup treniranju vrhunskih atletičara zagovarate?

Raditi sa vrhunskim sportistima je veliki izazov i velika odgovornost. Pored bitnog TALENTA treba i veliki rad. Dosta sportista veoma talentovanih za odredjeni sport nije napravilo očekivani rezultat jer su se oslanjali na svoj talenat a zapostavili rad. A ključ uspeha je rad.

 

Dragan Despotovic Pavle CvetinovicU Sloveniju ste došli prije došli pre dve godine i u tom vremenu dobro ste upoznali slovenski sport. Kakva je razlika izmedju Slovenije i Srbije?

Pa ono što mene zanima i pratim najviše je Košarka (muška i ženska) i Atletika. Razlika izmedju Srpkog i Slovenačkog sporta je u tome – Srpski sportisti i treneri  profesionalnije pristupaju sportu i samo to rade  dok u Sloveniji pored sporta uglavnom imaju i svoj redovni posao (to mislim više na trenere mada ima i sportista). Uslovi za treniranje i takmičenje su u Sloveniji daleko bolji. Vrhunski sportisti su dosta više plaćeni u Srbiji i ako je standard  u Sloveniji veći. Srpski dobitnici medalja na Evropskim , Svetskim i Olimpiskim takmičenjima posle 35 godine života dobijaju zaslužene nadoknade (penzije) do kraja života od 700e do 1200e u zavisnosti od plasmana i takmičenja.

 

Dragan Despotovic MirkoMilicevicFizička priprema u vrhunskom sportu nije presudna, ako sportista nije mentalno sposoban za pobjede na svom putu. Kako vaši sportisti kombinuju ova dva ključna područja?

Moje mišljenje je da sportista mora biti 100% spreman za takmičenje a sa spremnošću dolazi i sigurnost i samouverenost. Dok mentalna snaga je po meni urodjena „ili je imaš ili je nemaš“. Moji su sportisti bili maksimalno pripremljeni, jer su treninzi bili jači od takmičenja.

Kod povreda, dali ste za klasičnu medicinu ili alternativnu?

Uvek sam za alternativu mada sam koristio i klasičnu medicinu.

 

dragan-despotovic-7U Sloveniju vas je dovela ljubav i posao. Sa suprogom Nino Čolig uspješno vodite firmu Fitomedic, koja zastupa nemački brend Schumann sistem, koji sami zagovarate za vrhunske sportiste. Koji su razlozi za to?

Schummanov sistem je novi pravac u medicini! Kako je primeren za zdrave osobe tako i za osobe koje imaju zdravstvene probleme. U novije vreme skoro da nema tajne oko plana treninga jer danas na internetu mogu se pronaći sve metode rada. Veća je nepoznanica oporavak (regeneracija) posle treninga, naročito sportisti koji treniraju dva puta na dan. Brza regeneracija posle takmičenja  je vrlo bitna kod sportova  gde se igra svaki dan meč ili turnirska takmičenja. Schummanovim sistemom sam dobio u najkraćem vremenskom periodu ( 30 min.) maksimalni oporavak sportista jer deluje na svaku ćeliju u ljudskom telu kako na fizičkom tako i na psihičkom nivou. Korišćenjem sistema pre treninga ili takmičenja (od 10 min) sportisti dobijaju maksimalnu energiju i koncentraciju što je vrlo bitno u vrhunskom sportu. Pored oporavka je izuzetno dobar i kod saniranja sportskih povreda.

Ja ovaj sistem koristim 3 godine i imam odlična  iskustva zato bi ga preporučio svima.

 

dragan-despotovic-3 dragan-despotovic-10
dragan-despotovic-5

dragan-despotovic-6

dragan-despotovic-4

dragan-despotovic-8